Merhaba! Bugün sizler için blok yapılı olarak programlama, soyutlama ve giriş/çıkış işlemi konusunu anlattım.
Blok Yapılı Programlama
Birbiri ile ilişkilendirilmiş ve bir program içinde ilgili işlemin yapıldığı gruptur. Genel olarak sıralı olarak yazılmış komutlardan, programın çalışmasına göre alınan karara göre seçim yapısına göre yazılmış komutlardan veya sürekli olarak tekrar eden yineleme yapısına göre yazılmış komutlardan oluşabilmektedir.
Sıra Yapılı Programlama
Bu yaklaşıma göre yukarıdan aşağıya komut yazımı yapılmaktadır.
Seçim Yapılı Programlama
Koşula göre alınan karar ile ilgili başka kod bloğu çalıştırılmasıdır.
Yineleme Yapılı Programlama
Bu programlama ile birlikte sürekli yineleme ile kod bloğu çalıştırılır. Bir koşul tanımlanıp durdurulabilir ya da sonsuz çalıştırılabilir.
Soyutlama-Abstraction
Bir programın yapması gereken işlerin alt işlere bölünmesidir. Bu alt işler ayrıca kendisine ait alt işlere de bölünebilmektedir. Ana iş, alt işleri yönetir ve kontrol eder. Ana iş sadece alt işlerin sonucunda bakar, çalışma mantığına bakmaz. Böylece her iş kendi görevi ile ilgilenir. Program bakımı kolayca yapılabilir. Alt işlerde yapılan değişiklik ile bir ana iş etkilenmez.
Örnekler
Euclides Algoritması
9702 ve 945 için bu algoritmayı kullanalım.
Giriş(Input)
Programların çalışması için bellekte tutulan değişkenlere veri tiplerine uygun olacak şekilde değerler atanması gerekir. Program işleyiş sırasında dış çevredeki sensörlerden veya kullannıcıdan doğrudan veya dolaylı veri alabilir ve kendi içerisinde kullanabilmektedir.
Programlama dillerinde kullanıcıdan girdi almaya yarayan fonksiyonlar yer almaktadır ve kullanıcıdan alınan girdiyi ilgili değişkene atamasını yaparlar.
Çıkış(Output)
Program kullanıcıdan veya çevreden aldığı girdiyi, ya da kendi içinde önceden tanımlanış değişken değerine göre algoritması çalışır ve bir sonuç üretir. Bu sonuç bellekte tutulabilir, başka bir görev için kullanılabilir veya kullanıcıya bildirilebilir. Ayrıca hata çıktıları da bir çıkış bildirimidir.
Örnekler
Sınıf Ortalama Hesaplama Uygulaması
1. Bir sınıftaki herkesin notları programa sırası ile girilir. Giriş(ınput)
2. Her bir not girildiğinde toplam değişkeni ile toplanır
3. toplam değişkeni sınıf öğrenci sayısına bölünür
4. Elde edilen sonuç ekrana yazdırılır. Çıkış(Output)
YouTube videosu: