Güle Güle Hangouts :(



Hangouts'u bilir misiniz? Google'ın, Google Mezarlığına göndereceği bir uygulama olacak anlık mesajlaşma uygulaması benim de bir süre kullandığım uygulamaydı(tabii ki en son mesajımı 4 sene önce yollamıştım, bu yazı için masaüstü cihazda Hangouts'u yeniden denedim). Bu uygulamayla ilk tanıştığımda kullanması biraz keyifliydi ama konuşacak fazla kişi bulamıyordunuz çünkü WhatsApp, Messenger vb. uygulamalar o kadar popülerdi ki Hangouts hiçbir zaman popüler olamamıştı(Zaten bu yüzden yolun sonu gözüktü). Bu günler ise, yoğun bakımda olan ve kendisinden en ufak umut beklenmeyen bir hasta gibi olan Hangouts'un , Google tarafından Google Mezarlığına gönderilme hazırlığının yapıldığı günler. Aslında çoğu kişi bundan etkilenmeyecek ama en azından artık böyle bir uygulamanın olmayacağını bileceğiz. Belki çoğumuzun en fazla bir konuşmada kullandığı Hangouts o kadar uzun süre ayakta kaldı ki, kendisini bir şekilde tarihin tozlu sayfalarına gönderdikten sonra yerine geçmesi beklenen Google Allo'nun bile tarihe karıştığını gördü. Ben de bu yazımda Hangouts ile ilgili bilgiler ve deneyimlerimi anlatacağım. Belki bu yazıyı gören eski Hangouts kullanıcıları eskiden bir kez bile kullandığı bu uygulamayı hatırlar :)  .


Hangouts Nedir?



Hangouts, Google tarafından 15 Mayıs 2013 tarihinde faaliyete başlayan bir anlık mesajlaşma projesi. Özellikle Google Talk'in yerine geçen uygulama artık bu günlerde yerini Google Meet ve Google Chat'e bırakacak. Çünkü Google önceki haberleşme uygulamalarındaki gibi bu projede de istenen kullanıcı sayısını yakalayamadı ve Google Hangouts ise  8 yıl sonra bitirilecek bir proje olacak. Özellikleri arasında diğer mesajlaşma uygulamalarında olduğu gibi fotoğraf, GIF, ses vb. gönderme ile 10 kişilik grup görüntülü sohbet özelliği bile var. Ayrıca WhatsApp' da var olan yazı ile durum paylaşma özelliği bile var. Özellikle bu özellikleri web sitesi ile sunan Hangouts'da Google hesabı bulunan kişiler ile iletişim kolayca kurabiliyorsunuz. Eskiden Hangouts,  Android cihazlara önyüklü halde gelirdi ve böylece belli bir kullanıcıya ulaştı. Daha sonra Google'ın Voice hizmetini kendisine entegre edilen Hangouts, IP aramalarını da olanak sağlamaktadır. Ben bu özelliği kullanmaya çalıştığımda yaşadığım deneyim olarak sizlere faydalı bir özellik olduğunu söyleyebilirim. 




Genel olarak basit bir web anasayfası bulunan uygulama kullanıcıya zorluk yaşatmayacak bir uygulama. Anasayfasındaki 'ileti' yazan özellik ile hemen sohbete başlayabiliyorsunuz ve mesajlaşmak istediğiniz kişiniz Gmail epostasını bilmek size yetiyor. 




 Ayrıca sayfanın sol tarafındaki menüye tıkladığınızda kişi listenize, görüşmelerinize, davetlerinize bakabiliyorsunuz. Davetler özelliği ise size gönderilen davetleri görmenize olanak sağlıyor. Ayrıca bu menü ile tarayıcınız için Hangouts eklentisi ekleyebiliyorsunuz.




Bu kısımdaki ayarlar özelliği ile durumunuz ile ilgili yazı yazıp paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca son görülme, kullandığınız cihazın karşı tarafa gözükmesi gibi özellikler ile bildirim ayarları da mevcut. Kullanıcı engelleme ve sohbet arşivleme gibi özelliği olan Hangouts'da davetiye için ayarlar bile var.





Sohbet özellikleri ise maalesef fazla olamayan Hangouts belki de bu yüzden kullanıcılarını kaybetmiş olabilir. Diğer popüler mesajlaşma uygulamalarında olan süreli mesaj, gizli sohbet, anında kaybolan fotoğraf gibi özellikler yok. GIF, konum gönderme, sohbete yeni kişi ekleme gibi özellikleri olsa da bunlar kullanıcıyı elde tutmak için yeterli özellikler değil. 







Güzel bir tarafı ise Hangouts'un diğer mesajlaşma uygulamalarından önce web ile görüntülü görüşme yapma özelliği olması. Ayrıca 10 kişilik grup görüntülü konuşma özelliği ise tek artı tarafı diyebiliriz ama bu özellikler diğer uygulamalara da gelmiş durumda. Ayrıca Hangouts'da ses kalitesini ayarlama  gibi özelliklerde var.



Hangouts'da ekran paylaşımı özelliği ise güzel bir özellik olarak duruyor. 



Dikkat ederseniz görüntülü aramaya tıkladığınız zaman sizi Google Meet'e yönlendiren bir özellik olması ise artık Hangouts'un Google tarafından vazgeçilen bir proje olduğunu çok rahat bir şekilde gösteriyor.


Neden popüler olamadı?


Hangouts'un bu kadar unutulmasının nedeni ise Google'un yeni arayışlar içinde olması ve gerektiği kadar Hangouts'a önem vermemesi oldu. Yeni özellikler bakımından fazla şans bulamayan Hangouts rakipleri karşısında güçsüz kaldı. Artık Google Meet ve Google Chat ile şansını deneyen Google bu süreçte ne kadar Allo ve Duo ile şans denese de sadece Duo ayakta kalabildi. Özellikle Facebook'un alt şirketi olan WhatsApp bu süreçte aşırı popüler olması ve sürekli yeni özellikler alması zaten Hangouts için yolun sonunu göstermişti.


Bundan sonra ne olacak?


Bundan sonra ise Google kullanıcıları Hangouts yerine Google'ın hizmetleri olan Chat ve Meet ile iletişim kurabilecek. Özellikle pandemi döneminde artan haberleşme ile Meet'in ve Chat'in kullanıcı sayısının artması ve Google Duo'nun daha da geliştirilmesi, bu konulardan bağımsız olarak Google Mesajlar uygulamasında mobil veri ile mesajlaşma özelliğinin olması Hangouts için bir devrin kapanmaya başlaması demekti.

Bu yazımda benim de bir dönem kullandığım,(okuldaki arkadaşlarım ile kullanmıştık bir ara) bu uygulamaydı. Hangouts'u anlatan bu yazım benim için bu blogda ilk yazı deneyimim oldu. Umarım bu yazı sizin için bilgilendirici olmuştur. Ayrıca bloguma abone olarak yazılarımın devamını okuyabilirsiniz!


1 Yorumlar

Yorum yaptığınız için teşekkürler :)

Daha yeni Daha eski