Merhaba! Bilgisayar Programlama ile ilgili ilk yazıma hoş geldiniz. Bu gönderi de "Bilgisayar Nedir" konusunu anlattım!
Bilgisayar Nedir?
Bilgisayar, kendisine bir görev için komutlar verilmiş ve çevresinden aldığı veriyi kendisine verilen komutlara göre değerlendirip karar veren ve bu kararları uygulayan bir makinedir.
Bilgisayarlar kendisine verilen sözel komutları ve çevreden gelen verileri bir insan gibi anlayamaz. Bilgisayarlar matematiksel işlemler yaparak çevresinden gelen verileri algılar ve kendisine verilmiş komutları yerine getirir. Bilgisayarlar bir makinedir. Çalışma mantıkları, dış dünyadan veriyi almak, veriyi işlemek ve işlediği veriye göre bir sonuç üretmektir. Temel olarak 0 ve 1 sayı sistemi ile çalışırlar.
0 ve 1, bilgisayarlar için bir dildir. Bilgisayarlar bir makine oldukları için 0 ve 1'den oluşan makine dili ile programlanırlar. Günümüzde 0 ve 1 yerine daha gelişmiş ve insanlar için daha kolay olan programlama dilleri vardır.
Bilgisayarlar, temel olarak iki bileşenden oluşurlar. Bu bileşenler donanım ve yazılım olarak ikiye ayrılır.
Donanım Nedir?
Donanım, bilgisayarların göz ile görülebilen ve somut parçalarıdır. Bilgisayarlar dış çevreden ve insanlar ile iletişim kurmak için donanıma ihtiyaçları vardır. Örnek olarak bilgisayar ekranı bir donanımdır ve bu ekranda yer alan bir oyunu açmak için mouse(fare) ile oyun simgesine tıkladınız. Mouse(fare) ile bilgisyara dışarıdan bir komut vermiş oldunuz.
Bilgisayar donanımları arasında ekran, anakart, klavye, mouse, işlemci ve daha fazla donanım yer almaktadır.
Yazılım Nedir?
Yazılım bilgisayar donanımlarını kontrol etmek, dışarıdan gelen bilgilere göre bir sonuç üretmek, insanlar tarafından programlama dilleri kullanılarak oluşturulmuş komutlar bütünüdür. Bilgisayarın çalışmasında asıl rolü yazılım üstlenmektedir çünkü yazılım olmadan bilgisayarlar kendilerine bağlı donanımları kontrol edemez.
Örnek olarak ekranda yer alan bir oyunu açmak için mouse kullandığımız durumu düşünün. Bu durumda mouse ile oyun simgesine tıkladığınızda programlanmış yazılım çalışacak ve siz istediğiniz oyunu oynayabileceksiniz.
Yazılımlar temel olarak ikiye ayrılır. İşletim sistemleri ve uygulama yazılımları.
İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemleri donanımları kontrol eder ve kendisine bağlı yazılımların çalışması için bir ortam oluşturur. Tüm bilgisayar kontrolünü bu yazılımlar yapar. Kullanıcının programladığı uygulama yazılımları işletim sistemi üzerinde çalışır.
Uygulama Yazılımı Nedir?
Uygulama yazılımları, işletim sistemi üzerinde çalışmak için programlanmıştır. Kullanıcılar bu yazılımları kullanarak internete giriş yapabilir ya da eğlenebilir ve çok daha fazlasını yapabilir. İşletim sistemi gibi genel bir amacı yoktur. Programlandığı özel amaca göre kullanılır.
Programlama Nedir?
Programlama, programlama dilleri ile yazılım yazmaktır. Bir mantık çerçevesinde ve matematiksel ifadeler kullanılarak programlama yapılır. Amaç ortada olan bir sorunu, bilgisayarın anlayacağı şekilde çözmektir.
Örnek olarak telefon rehberinizde 100 kişi vardır. Rehberinizde yer alan ve R harfi ile başlayan kişilere doğum gününüze davet için bir mesaj atacaksınız. Bu kişilerden "EVET" ve "HAYIR" olmak üzere iki farklı mesaj gelecektir. "EVET" mesajı gelirse "TEŞEKKÜRLER, BENİ MUTLU ETTİNİZ" diye mesaj atacaksınız ya da "HAYIR" mesajı gelirse "SİZİ DE GÖRMEK İSTERDİM" diye mesaj atacaksınız. Peki bunu bilgisayar nasıl yapacaktır?
Algoritma Nedir?
Algoritma, bir problemi çözmek için tasarlanan yoldur. Amaç, problemi en iyi şekilde çözmektir. Belirili bir mantık ve kural yapısına göre problemi çözmek esastır.
Programlama Dilleri Nedir?
Programa dilleri bilgisayar için yazılım oluşturmak için oluşturulmuş ve bilgisayarın anlayacağı bir dizi yazım kuralıdır. Eskiden bilgisayarları programlamak için 0 ve 1 ile programlama yapmak gerekirken günümüzde insanların daha kolay anlayabileceği ve insan dil yapısına göre programlama dilleri geliştirilmiştir.
Bilgisayar Kullanım Alanları Nedir?
Günümüzde bilgisayarlar eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, yapay zeka çalışmaları ve daha fazlasında kullanılmaktadır. İnsanların çeşitli alanlarda yapması zor ve sürekli tekrar isteyen çalışmalarda kullanılmaktadır. Örnek olarak bir banka çalışanı, kredi borcu olan müşterileri bulmak için bankada yer alan binlerce sayfa kağıdı incelemesi gerekir. Bilgisayar ile birlikte bu işlem yapıldığında, bilgisayar kendi belleğinde yer alan binlerce sayfalık bilgiyi inceler ve dakikalar içinde kredi borcu olan müşterileri bulur. EĞER BANKA ÇALIŞANI BU İŞLEMİ TEK BAŞINA YAPSAYDI SAATLERCE HATTA GÜNLERCE BU İŞLEMİ YAPACAKTI.
Bilgisayarların Gelecekteki Önemi
Bilgisayarlar, günümüzde ve geleceğimizde birçok alanda yer almakta ve yer alacaktır. Birçok insanın yapacağı işi daha kısa ve daha verimli şekilde yapabilecek ve daha iyi sonuçlar verecektir. Böylece birçok meslek yok olacak ve bilgisayar üzerine birçok meslek gelecekte popüler olacaktır.
YouTube Videosu: